Which of the following is not a ground of disqualification under the Tenth Schedule of the Constitution?
- A.A member voluntarily giving up membership of the party on whose ticket the member was elected
- B.A member voting in the House against the direction of the party without prior permission
- C.An independent member joining a political party after being elected to the House
- D.A member who, on being elected Speaker of the House, gives up membership of the party
Show answer
Paragraph 5 of the Tenth Schedule expressly exempts a person who, on being elected Speaker or Deputy Speaker of the Lok Sabha or of a Legislative Assembly, or Chairman or Deputy Chairman of the Rajya Sabha or of a Legislative Council, gives up membership of the party, and the exemption…
Read the full explanation →